NHD 17 april 2006

Ton Berkhout

pakt nationale snookertitel

                              

 

WARMOND

Ton Berkhout uit Krommenle was de revelatie van het NK-snooker, dat afgelopen paasweekeinde inWarmond werd gehouden. De 34jarige Berkhout veroverde de Nederlandse titel in het koppeltoernooi samen met Amsterdammer Lennon Starkey en in het individuele toernooi pakte hij zilver. Dat hij in de finale verloor van Rolf de Jong uit Terheijden: 5-2 kon de vreugde nauwelijks temperen. ,,Ik heb dit toernooi als In een droom beleefd”, reageerde hij.

Samen met Starkey versloeg hij in de finale de Zaandammers Richard van Leeuwen en Mark Stuten. Twee dagen eerder stond hij tegen zijn koppelmaatje te spelen voor een plek in de finale, ,,Dat was een hele rare gewaarwording en gaf mij een dubbel gevoel”, verklaarde Berkhout. ,,Maar op dat moment zat ik al in een soort roes. Alsof ik niet meer kon verilezen.”

Berkhout klopte, nadat hij de eerste ronde eenvoudig had overleefd, in ronde twee de ervaren Remco Tiel met 3-1. In ronde drie won hij met 4-1 van Daan Hoekstra, die in de ronde daarvoor nog Oostzaner Sebastiaan Kan had verslagen. In de kwartfinale kwam Berkhout met 3-0 voor tegen Johan Oenema. Die kwam terug tot 3-3, maar Berkhout trok de zevende en beslissende frame naar zich toe.

Tegen Starkey nam de man uit Krommenie een 2-0 voorsprong. Zijn tegenstander kwam terug tot 2-2 en maakte in de vijfde frame een break van 41. Berkhout antwoordde met een break van 69, won en bleef vervolgens ook in de zesde frame koelbloedig.

In de finale kwam hij met 1-0 achter. Hij maakte gelijk, maar kwam opnieuw op achterstand. ,,Vervolgens miste ik een goede kans op 2-2 reageerde Berkhout.

De Jong liep uit naar 4-1 en de frame die hij daarna nog won, was slechts voor de statistieken van belang.

Op weg naar de finales

Nog even een kopje koffie

de strijd gaat beginnen

gelijk gemaakt

2-1 achter

Het gaat niet helemaal goed

Komt terug naar 4-2

De eindstand.

Maar toch 2 bekers goude bij de koppels en zilver bij de heren.

Zijn ze niet mooi?

Kijk dan eens even.

Nog even wat plaatjes met de andere winnaars

Samen met Lennon. We hebben het geflikt.

Alle bekers bij elkaar

En daarna voldaan weer naar huis.

Het thuisfront volgt angstvallig de stand.

Zaankanter 19 april 2006

Uitstekende prestaties Zaankanters op Nationale kampioenschap snooker

WARMOND - Afgelopen weekend hebben diverse zaankanters uitstekend gepresteerd op het NK Snooker inWarmond. Krommeniër Ton Berkhout, lid van SC Purmerend speelde maandag twee finales. In het individuele Toernooi behaalde hij verrassend de eindstrijd. Dat hij hierin met 5-2 het onderspit dolf tegen favoriet Rolf de Jong uit Terheijden was absoluut geen schande. Een zilveren plak was zijn beloning. Een paar uur voor de individuele finale won Berkhout met Amsterdammer Lennon Starkey wel de eindstrijd bij de koppels tegen twee Zaandammers, Richard van Leeuwen en Mark Stuten, met 3-1.

"Ton had echt een super weekend" concludeert Zaandammer Richard van Leeuwen na het NK. »Hij behaalde voor het eerst in zijn loopbaan de individuele finale en pakte terloops ook nog even de gouden plak bij de koppels door Mark Stuten en mij te verslaan.”

Dat Van Leeuwen en Stuten (beiden lid van WestendSnooker te Zaandam) het bij de koppels zo ver schopten was van tevoren niet gedacht. ,,We werden gezien als outsiders. Niet meer en niet minder”, aldus Van Leeuwen. ,,Eigenlijk waren we zelf ook ietwat verbaasd dat het zo goed ging.

Zowel bij de kwalificaties in Amsterdam eind maart als bij de wedstrijden op Goede Vrijdag ging het van een leien dakje.We gaven eigenlijk niets weg en kwamen vrijwel niet in de problemen.”

In de eindstrijd gingen Van Leeuwen en Stuten voortvarend van start. Het Zaandamse duo kwam in de eerste frame op een ruime voorsprong. Berkhout dichtte het gat echter persoonlijk en haalde even later zelf de eerste frame binnen. Hierna wonnen beide koppels ieder een frame, zodat de stand 2-1 in het voordeel van Berkhout / Starkey was. Ook in de vierde frame tentoonspreide Berkbout zijn uitstekende vorm. Nadat Van Leeuwen 33 punten achtereen scoorde, was het Berkhout die zijn tegenstanders geen kans meer gaf en persoonlijk voor de 3-1 en dus de titel zorgde.

,,Ton was erg goed”, gaf Van Leeuwen na afloop toe. ,,Natuurlijk is het jammer dat wij de finale niet hebben gewonnen, maar de tevredenheid overheerst bij ons. Dat we zo ver zijn gekomen, is al een prestatie op zich. Volgend jaar komen we zeker terug en gaan we voor het hoogste. Dit smaakt namelijk absoluut naar meer,”